سقف شناور ( suspended or floating roof) یکی از ترندهای جذاب سالهای اخیر، در میان طراحان خودرو است. اخیرا شاهد ارائه چند مدل خودرو با این ویژگی زیبا، به بازار خودور کشورمان بودهایم. تیگارد X35 به عنوان اولین محصول تیگارد موتور، دارای سقف شناور بوده و از جلوه بصری خاصی در نمای کناری برخوردار است. چه چیزی باعث این جلوه بصری میشود؟ کدام برندها از این حالت در طراحی محصولاتشان استفاده کردهاند؟ در این مطلب مروری خواهیم داشت بر این ویژگی و تاریخچه آن، با خانه خودرو شمال همراه باشد.
اساس این طراحی جداسازی سقف از بدنه از طریق تضاد رنگ ستونها است و در بیننده حس جدایی سقف از بدنه را تداعی میکند. این حالت در واقع یک سبک طراحی نسبتا جدید بوده و باعث ایجاد حس خاصی از حالت مدرن و اسپرت در چهره خودرو میشود. در حال حاضر میتوانید مدلهایی را ببینید که از این طرح استفاده کردهاند. برای استفاده از این سبک در طراحی خودرو دو روش وجود دارد.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک نمونه این طراحی در مدلهای خاصی از برند مینی و رنجروور قابل ملاحظه است.
این نوع از سقف شناور متداول تر بوده و در برخی محصولات برند لکسس، فورد و همچنین در TIGARD-X35، نیز به کار رفته است.
گاهی ستونهای جلو و وسط و گاهی ستون عقب و در موارد دیگر ترکیبهای مختلف به کار میرود. هر یک از این ترکیبها توانایی ایجاد شخصیت خاصی را در خودور دارند. نمونه ای از این کاربرد در بخش بعد بررسی میشود.
یک طراح ارشد خودرو از ایتالیا، در زمینه جلوه بصری حاصل از این سبک توضیحاتی ارائه داده است:
با قطع پیوستگی طولی رنگ بدنه از طریق تریمهای مشکی به کار رفته در ستونهای وسط و عقب، ارتفاع بصری کل خودرو از ارتفاع واقعی آن کمتر به نظر میرسد. رنگ مشکی پر کاربرد ترین رنگ برای این منظور است، زیرا مشکی بهترین رنگ برای کاهش سایز است. چشم نمیتواند به راحتی بر این رنگ تمرکز کند و بنابراین مغز از آن چشم پوشی میکند. همین موضوع باعث ایجاد رخ جانبی اسپرت و چابک در خودرو میشود.
از طریق ترکیب تریمهای مشکی ستونهای و پنجرههای جانبی، میتوان ویژگی اصلی متمایزتری برای رخ جانبی شکل داد. به خاطر اینکه این ویژگی بسیار قابل تشخیص است، بسیاری از برندها از آن به عنوان یکی شاخصههای مهم در ایجاد DNA طراحی بهره میبرند.
مشکی بودن ستون جلو از نظر بصری باعث میشود احساس کنید کل کابین به سمت عقب کشیده شده و این باعث تقویت حس حرکت میشود. در نظر داشته باشید که در اکثر خودروهای دیفرانسیل جلو، اساسا کابین به سمت جلو متمایل است.
اولین جستجوها نشان میدهد که پس از آن که نیسان یک خودروی مفهومی به نام رزونانس را در نمایشگاه بینالمللی خودرو آمریکای شمالی در سال 2013 ارائه کرد، طراحی سقف شناور توجه بسیاری از طراحان را به خود جلب کرده و از آن پس این حالت رسما وارد دنیای طراحی خودرو شد. با این حال، این تصور نادرست است. طراحان رمانتیک فرانسوی قبلاً برای اولین بار از این طرح استفاده کرده بودند. این یکی از آنها است: سیتروئن DS19 1955 به نظر میرسد بیشتر سبکهای طراحی دارای یک پیشینه هستند. اما این به معنی آن نیست که محدودیتی وجود داشته باشد. هر طراح و سازنده زبان خاص خود را داشته و از طریق طراح خاصی از ستون و سقف با رنگ متناسب میتواند تمایز ایجاد کند.
به طور خلاصه، سقف شناور می تواند عامل ایجاد ظاهر اسپرت و تدایی کننده ارتفاع کمتر در خودرو باشد. جای تعجب نیست که اکثر کراساورر های شهری در کاربرد این طراحی ارجحیت دارند. خودرو تیگارد X35 اولین محصول برند تیگارد موتور ( شرکت سانیار موتور پارسیان )، دارای سقف شناور بوده که این مدل طراحی باعث ایجاد ظاهری جذاب و اسپرت در رخ کناری آن شده است.